Polityka prywatności

Polityka prywatności

Polityka prywatności serwisu FalaSportu.pl

  1. Postanowienia ogólne

Respektując ustawę o ochronie danych osobowych oraz szanując prawa Użytkowników serwisu FalaSportu.pl, wydawca przedstawia poniżej wszystkie zasady dotyczące przetwarzania danych o Użytkownikach, które zostały zgromadzone w związku z korzystaniem przez nich z wortalu FalaSportu.pl.

  1. Przetwarzanie danych osobowych Użytkowników serwisu

Korzystanie z pewnych funkcjonalności serwisu FalaSportu.pl jest anonimowe. Jednak, żeby w pełni poznać potencjał personalizacji, gromadzenia materiałów w wątki oraz pozostałych funkcji Fali Sportu wymagane jest założenie konta w serwisie. Proces ten odbywa się przez formularz rejestracyjny. Podczas tworzenia konta użytkownik zobowiązany jest do podania następujących danych: adresu poczty elektronicznej (e-mail), nazwy użytkownika w serwisie, hasła do konta oraz kodu weryfikacyjnego z obrazka. Ponadto użytkownik jest zobligowany do zapoznania się z niniejszą „polityką prywatności” oraz jej zaakceptowania. Na podany adres e-mail zostanie wysłany link aktywacyjny do konta w serwisie. Oprócz tego mogą też zostać przesłane wybrane dla użytkownika, jedyne w swoim rodzaju, treści sportowe oraz informacje marketingowe dotyczące Fali Sportu. Korzystanie z przygotowanych przez wydawcę wortalu funkcjonalności ma charakter w pełni dobrowolny. Wszelkie pozyskane przez wydawcę serwisu FalaSportu.pl informacje o Użytkownikach służą jedynie celom statystycznym i reklamowym. Jednocześnie właściciel wortalu zapewnia, że dane mają wyłącznie charakter anonimowy (nie pozwalają na identyfikację użytkowników serwisu) i nie zostaną sprzedane lub przekazane osobom trzecim. Konsument wortalu zgadza się na przetwarzanie danych poprzez wyrażenie dobrowolnej zgody w formularzu rejestracyjny podczas zakładania konta w serwisie.

  1. Prawa użytkowników serwisu

Wszyscy zarejestrowani Użytkownicy mają prawo do wglądu w swoje dane, dokonywania w nich zmian lub całkowitego usunięcia konta wraz z podanymi wcześniej informacjami. Konsument serwisu FalaSportu.pl może także w każdej chwili dowiedzieć się szczegółów dotyczących sposobu wykorzystania danych oraz ich ochrony przez wortal. W takiej sytuacji należy skontaktować się z redakcją – wysyłając wiadomość na następujący adres e-mail: redakcja@falasportu.pl. Jeśli wolą użytkownika jest usunięcie konta w serwisie, a co za tym idzie trwałe pozbycie się swoich danych osobowych z bazy wortalu, również konieczny jest kontakt na podany wyżej adres redakcyjnej poczty elektronicznej lub wysłanie listem poleconym takowej dyspozycji na adres wydawcy: Awesome Media (Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości), ul. Piękna 68, 01-672 Warszawa.

  1. Pliki Cookies

Wortal FalaSportu.pl nie zbiera w sposób zautomatyzowany żadnych informacji, z wyjątkiem danych znajdujących się w plikach cookies (tzw. „ciasteczkach”). Pliki cookies stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych serwisu. „Ciasteczka” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Awesome Media (Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości), operator wortalu FalaSportu.pl z siedzibą pod adresem ul. Piękna 68, 01-672 Warszawa. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

    1. dostosowania zawartości stron internetowych serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych. W szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika serwisu oraz odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

    2. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy wortalu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

    3. utrzymanie sesji Użytkownika serwisu po zalogowaniu, dzięki której odbiorca nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

W ramach serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Ciasteczka „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia przeglądarki internetowej. „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach „ciasteczek” lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika. W ramach wortalu FalaSportu.pl stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

    1. niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu;

    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu;

    3. wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu;

    4. funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;

    5. reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę „ciasteczek” w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika wortalu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach przeglądarki internetowej. Wydawca serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych serwisu FalaSportu.pl. „Ciasteczka” zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika mogą być również wykorzystywane przez współpracujących z operatorem serwisu reklamodawców oraz partnerów. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej. Fragmenty z powyższego paragrafu dotyczącego plików cookies są chronione prawem autorskim, które przysługuje IAB Polska. Źródło informacji: http://wszystkoociasteczkach.pl.

  1. Bezpieczeństwo danych

Pozyskane w trakcie korzystania z serwisu FalaSportu.pl przez Użytkowników informacje zabezpieczone są zgodnie z postanowieniami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku. Dostęp do nich mają wyłącznie upoważnieni przez wydawcę pracownicy. Dane wykorzystywane są przede wszystkim w celu najlepszego dopasowania (personalizacji) tworzonych przez redakcję treści sportowych do indywidualnego gustu każdego użytkownika.

  1. Linki zewnętrzne

Wydawca wortalu nie ponosi odpowiedzialności za linki opublikowane w serwisie przez Użytkowników lub wynikające z reklam, które przenoszą odbiorców serwisu na inne strony internetowe. Niniejsza polityka prywatności dotyczy wyłącznie treści publikowanych w serwisie FalaSportu.pl.

  1. Postanowienia końcowe

Administratorem danych osobowych Użytkowników, podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika wortalu pliki „cookies” oraz uzyskującym do nich dostęp jest wydawca serwisu FalaSportu.pl – Awesome Media (Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości) z siedzibą ul. Piękna 68, 01-672 Warszawa. Wszelkie pytania, wątpliwości bądź uwagi dotyczące zasad polityki prywatności Użytkowników wortalu FalaSportu.pl należy wysyłać, korzystając z form kontaktu podanych w akapicie „Prawa użytkowników serwisu”. Wydawca serwisu zastrzega sobie możliwość do wprowadzania zmian w powyższej „polityce prywatności” poprzez opublikowanie uaktualnionej wersji dokumentu na tej stronie. O wszelkich zmianach użytkownik zostanie ponadto poinformowany drogą elektroniczną.